Luistelu on talven terävintä tekemistä

Olen toiminut äitihommissa 24 h joulusta loppiaiseen, enkä ole käynyt ilman lapsia edes kaupassa. Blogini on viettänyt hiljaiseloa, koska minulla ei ole ollut aikaa kirjoittamiseen, eikä juuri raportoitavaakaan. Luojan kiitos huomenna on maanantai, lasten päiväkodit avautuvat ja saan taas kosketuksen omaan elämääni äitiyden ulkopuolella. No, olen toki poistunut kotoa, mökkeillytkin useamman päivän perheeni ja ystäväperheemme kanssa, mutta pikkulasten kanssa lomailu ei ole rentoutumista, vaan arkiaskareiden suorittamista vaikeutetuissa olosuhteissa. Aikaisia heräämisiä, jatkuvaa ruuanlaittoa, lasten viihdyttämistä ja heidän riitojensa selvittelyä, siivousta ja pyykinpesua, sitä normiarkea. Ystäväni käytti tästä hienoa ilmaisua ”kodinsiirtoa toiseen paikkaan”. Pimeä joulunaika on imenyt minusta voimat niin, että olen miettinyt entistä vahvemmin seuraavan joulun ulkoistamista johonkin aurinkolomakohteeseen. Aiemmin olen päätynyt siihen, että joulu ei tunnu joululta kesällä ja joulu on lapsille tärkeä asia. Tänä vuonna aloin tympääntyä joulupukkiin, sillä onhan järjetöntä antaa lasten luulla, että joulupukki tuo heille, ja koko maailman lapsille, jostakin ilmestyviä ilmaisia lahjoja. Järjetöntä on myös maksaa niiden lahjojen lisäksi joulupukin 15 minuutin käynnistä jopa 50 euroa. Tympäännyin myös joulukuuseen, joka karisti itsensä asuntomme lisäksi myös hissiin ja rappukäytävään ulosvientivaiheessa. Mietin, että lapsille kelpaisi varmasti pimeän ja kylmän talven keskellä meressä uiminen ja kesähepenissä juoksentelu, joten ehkä on syytä pyöritellä ajatusta kotoapoistumisjoulusta, kunhan nuoremman uhmakin toivon mukaan hellittää. Tällä erää meillä asuu Kuningas Ei, joka ei halua mennä potalle, eikä halua myöskään vaihtaa vaippaa, ei halua pukea eikä riisua, ei halua missään tapauksessa lähteä mihinkään, eikä etenkään palata kotiin mistään, ei todellakaan halua nukkumaan jne. Ainoita asioita mitä tuo kiukkupussi yleensä haluaa ovat syöminen, juokseminen, hyppiminen ja ulkoilu. Tällä hetkellä panostamme siis lasten talviurheiluun ja eväsretkiin.

Mallioppimista
Mallioppimista

Yllättäen parhaaksi lomatekemiseksi perheen kesken on muodostunut luistelu, vaikka nuorin perheenjäsenemme on vasta kaksivuotias, eivätkä sen ikäiset yleensä luistele itsekseen. Vaikka välillä tuntuu, ettei Tuuren kanssa voi tehdä yhtään mitään hermojaan menettämättä, niin on myönnettävä, että kaikenlainen urheilu on osoittautunut hänen kuningaslajikseen. Kun tyypillä on erittäin voimakas tahto, tasapaino kohdallaan ja isoveljen voittaminen mielessä, niin johan alkaa tapahtua. Tuure on luistellut tänä talvena vasta neljä kertaa. Hän pysyi luistimilla pystyssä heti, irrotti aikuisen otteen pian (”päättä iiti minutta”) ja lähti hitaasti mutta varmasti etenemään ja nousi itse pystyyn kaaduttuaan. Nyt Tuure laukoo jo mailalla kiekkoa ja jaksaa luistella itsekseen puolisen tuntia. Isoveljensä Ahti oppi kunnolla luistelemaan vasta viime talvena viisivuotiaana, kun tajusi ikäisiään seuraamalla, että on ihan ok kaatua, eikä se edes satu. Nyt kilpailuorientoitunut Ahti pelaa hienosti jääkiekkoa isompiaan sekä isejä vastaan. Kaikilla on siis oma aikansa ja tyylinsä oppia asioita. Luistelun lisäksi hiihto on poikiemme laji, tulevat selvästi isänpuoleiseen hiihtäjäsukuunsa. Molemmat pojat laskevat myös todella hienosti lumilaudalla, jonka Ahti sai joululahjaksi. Näen siis jo itseni viettämässä tulevia talvia kaikenmaailman talviurheilu- ja laskettelukeskuksissa. Näissä touhuissa saadaan pikku-ukoista löysät pois, eivätkä jaksa enää kiukutella ja tapella keskenään tai valittaa ettei ole mitään tekemistä. Itse en urheilun parissa ole ihan parhaimmillani, mutta onko poikien äidillä vaihtoehtojakaan? Ja totta puhuen, tykkäänhän minäkin laskettelusta ja voin kuvitella itseni laskupäivän (ja rinneravintolan) jälkeen rentoutumassa kylpylässä ja illalla vielä kirjaa lukemassa. Näillä mielikuvilla menen kohti uusia talvia ja odotan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kaksivuotias kiekkoilija
Kaksivuotias kiekkoilija

Luistelu on minulle kuitenkin niitä harvoja urheilulajeja, joita olen aina rakastanut. Kotoapoistuja voisi yhtä hyvin olla Urheilunvihaaja, niin tehokkaasti -70-80 lukujen koululiikunta onnistui minut lytistämään. Vieläkään en voi kuvitella harrastavani mitään joukkuelajia, edes kaveriporukalla tai huumorilla. Niin syvässä ovat nöyryyttävät liikuntatuntien muistot, jolloin opin uskomaan, että olen täydellisen kyvytön, etenkin kaikissa palloilulajeissa. Pikaluistelussa pärjäsin, sillä minulla on voimaa jaloissa ja tykkään vauhdin hurmasta. Nyt luistelussa yhdistyy yhteinen tekeminen perheen kanssa, sekä valohoito, sillä luistelemaan kannattaa lähteä tähän vuodenaikaan aina kun aurinko näyttäytyy. Luistelu on myös edulllinen talviharrastus, sillä jäädytetyillä urheilukentillä luistelee yleensä maksutta. Tekojääradoillakin se maksaa vain muutaman euron ja yleensä alle kouluikäiset luistelevat ilmaiseksi. Jos mahdollista, kannattaa mukaan pyytää tuttavia, joilla on samanikäisiä lapsia. Kun pienimmät kyllästyvät luisteluun, niin heille vaihdetaan kengät  jalkaan ja siirrytään radan laidalle leikkimään yhden vahtiaikuisen kanssa. Sillä välin isommat saavat aikaan kunnon pelit aikuisia vastaan.

Leikit luistinradan laidalla
Leikit luistinradan laidalla

Olemme luistelleet viime talvina lähiseudullamme Herttoniemenrannan liikuntapuistossa ja Tuorinniemessä sekä Töölön, Lauttasaaren, Käpylän ja Oulunkylän kentillä. Vaihtoehtona kiekkoporukoiden seassa pujottelulle on ydinkeskustassa ihana Rautatientorin jääpuisto, jossa saa luistella musiikin tahdissa, eikä mailoja sallita. Myös Brahen kenttä Kalliossa on hyvä paikka, sieltä voi vuokrata luistimia ja teroituspalvelukin löytyy. Luistelutukia pienimmille on tarjolla ainakin Rautatientorilla, Brahella, Käpylässä ja Oulunkylässä. Kun lapset saa pysymään pystyssä, niin huomaa, että itsellekin vapautuu hetki rentouttavaa luisteluaikaa. Ja eväät kannattaa toki ottaa mukaan, sillä pienille paras hetki reissuissa on aina se, kun esiin kaivetaan mehut ja pullat!

Eväät maistuu kiekkoilijalle
Eväät maistuu kiekkoilijalle
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s