New York – käytännön vinkit ensikertalaiselle

New York, New York – tuo kaikkien suurkaupunkien äiti ja isä. Kulttuurien sulatusuuni. Eurooppa Amerikan mantereella. Se on kaiken maineensa arvoinen, eikä siihen voi olla rakastumatta. Mutta koska kaupungin mittasuhteet ovat valtavat ja mahdollisuuksien määrä lähes rajaton, matka New Yorkiin vaatii hieman suunnittelua – etenkin ensikertalaiselta.

Tein oman neitsyysmatkani kesällä 2015 ja olen varma, ettei se jäänyt viimeiseksi. Olin unelmoinut New Yorkin matkasta vuosia, suunnitellut sitä pitkään mielessäni ja listannut asioita, joita haluan nähdä ja kokea.

Viikolta New Yorkissa sain enemmänkin kuin odotin, mutta suunnittelusta huolimatta puolet listaltani jäi odottamaan seuraavaa matkaa. Kaikkea ei vain ehdi, joten ensimmäisellä kerralla kannattaa keskittyä olennaiseen.

Ensikertalaisen vinkkilista perusasioista

  1. Valitse majoitus alueelta, missä haluat eniten aikaasi viettää.
  2. Ota huomioon aikaero. Vaikuttaa aikatauluusi ja jaksamiseesi.
  3. Suunnittele päiviisi ”teemareittejä”. Älä yritä nähdä kaikkea.
  4. Varaudu rahan menoon. Muista aina jättää tippiä!
  5. Pukeudu lenkkareihin ja mekkoon, kuten paikalliset.
Näkymä Lower East Sidelta etelään Financial Districtille, keskellä uusi One World Trade Center.

It’s all about location

Sijainti on matkustamisessa kaikista olennaisin asia. Tutustu New Yorkin eri alueisiin ja asemoi itsesi sinne missä haluat eniten aikaasi viettää.

Manhattan jakautuu pääpiirteittäin kolmeen erityyliseen alueeseen. Uptownista löytyy Keskuspuiston rauhaa ja luksusta kalliiseen makuun, Midtownista taas pilvenpiirtäjiä, museoita, shoppailua ja nähtävyyksiä (mm. Times Square ja Empire State Building).

Mutta  jos etsit nuorekasta, paikallista tunnelmaa, ravintoloita ja iltaelämää on osoitteesi Downton (entiset maahanmuuttajien ja boheemien alueet Greenwich Village, Soho, Lower East Side, China Town).

Hipstereiden kansoittama Brooklyn voi myös olla erittäin hyvä vaihtoehto kalliille Manhattanille.

Kummisetä-elokuvista tuttu Little Italy

Meidän valintamme oli Downtownin East side. Siellä asustimme Little Italyssa viehättävässä boutique-hotellissa nimeltä Nolitan. Sijainti oli meille loistava. Ympärillämme avautuivat joka suuntaan pienet ihanat ravintolat ja kävelymatkan päässä sijaitsivat sekä Sohon putiikit että Lower East siden rokkibaarit.

Aikaero sekoittaa elintoimintoja

New Yorkissa kello on seitsemän tuntia Suomen aikaa jäljessä. Aikaero aiheuttaa sen, että heräät ensimmäisinä päivänä aamuyöllä, pirteänä kuin peipponen. Alkuun kannattaakin nousta aikaisin, koska elimistösi toimii eri aikavyöhykkeellä.

Jo alkuillasta huomaat olevasi aivan piipussa. Pyri venyttämään iltaa edes vähän, jotta saisit seuraavan aamuherätyksen siirrettyä edellistä pidemmälle. Muutamassa päivässä alkaa elimistösi toimia paikallisessa ajassa.

Keskuspuiston suuri tekojärvi Reservoir, joka nimetty sen laidalla asuneen Jackie Kennedyn mukaan.

Minuun aikaero iski huomattavasti pahemmin paluumatkalla. Olin pari päivää matkan jälkeen todella sekava ja nukahtelin istualleni keskellä päivää. En uskaltanut ajaa autoa, kun silmät menivät kiinni liikennevaloissa. Sekava tilanne kesti lähes viikon matkan jälkeen.

En ole kohdannut samanlaista vaikutusta Aasiaan suuntautuvilla matkoilla. Ehkä ikäkin vaikuttaa asiaan, mutta aikaero-ongelmien vuoksi en lähtisi alle viikon reissulle New Yorkiin. Viikonloppu kuulostaa minusta täydeltä hulluudelta, koska suora lentokin kestää 9 tuntia suuntaansa.

Teemareitit ja Hop on Hop off -bussit

Listaa jo kotona ne paikat ja nähtävyydet, joissa haluat ehdottomasti käydä. Tutki kartasta missä kohteesi sijaitsevat ja niputa samalla suunnalla sijaitsevat päivän reitiksi.

Älä kuitenkaan yritä suorittaa yhdessä päivässä kahta eri puolilla kaupunkia sijaitsevaa reittiä. Välimatkat ovat nimittäin pitkiä ja metroja joutuu vaihtamaan, joten siirtymiin tulee varata aikaa. Nähtävyyksillä joutuu usein myös jonottelemaan.

Vaikka kuinka suunnittelet, niin varaudu, ettet ehdi matkallasi näkemään kuin puolet listastasi. Niin käy kaikille ensikertalaisille!

Times Square

Luin ennakkoon, että Hop on Hop off -busseja suositeltiin ensikertalaisille New Yorkin kävijöille. Emme hyödyntäneet ohjetta heti ja myöhemmin se tuntui turhalta.

Ymmärsin kuitenkin jo ensimmäisen päivän jälkeen turistibussien hyödyn. Metrolla kuljet maan alla, etkä näe siirtymäreittejä. Kävellen väsyt helposti, koska matkat ovat pitkiä. Korkealta bussin ikkunasta näet pidemmälle kuin kävelijän perspektiivistä.

Neuvonkin siis käyttämään ensimmäisen päivän rennosti turistibussissa istumiseen. Näin saat selkeän kuvan New Yorkin eri alueista ja näet helposti ne suurimmat nähtävyydet, tai ainakin hahmotat missä osissa kaupunkia ne sijaitsevat ja mitä niistä haluat palata tarkastelemaan lähempää. Kaikkea kun et kuitenkaan ehdi.

Rahan menoa ei voi estää

New York on kallis kaupunki. Siis ihan suomalaisellakin mittapuulla. Hotellit ovat todella kalliita. Edullisia ovat alle 200 dollaria/yö maksavat, keskihintaisia 200-300 ja kalliit siitä ylöspäin. Muitakin majoitusvaihtoehtoja kannattaa ehkä tutkia, jos nämä huimaavat päätä.

Ravintoloissa annokset maksavat samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta laskuun on aina lisättävä tippi, joka on vähintään 15-20% laskun loppusummasta. Tippi on tarjoilijan palkka, eikä sitä voi jättää maksamatta. Yhtä olutta tilatessa tippi on yhden dollarin. Jatkuva tippaus tuntuu pohjoismaalaisesta oudolta, mutta sen oppii yllättävän pian.

Lounastajia Bryant Parkissa, New York Public Libraryn takapihalla.

Ruokailuissa voi säästää, kun toimii paikallisten lailla. Newyorkerit eivät lounasta ravintoloissa, vaan hakevat annoksen Delistä ja menevät lähimpään puistoon lounastaukoa viettämään. Noutoruokaa myyvä Deli löytyy joka nurkalta. Niissä ruoka on tuoretta ja todella herkullista, eikä tippiä tarvitse maksaa, koska Deli ei ole ravintola vaan kauppa.

Niin, ja heti saapuessaan kannattaa hankkia metrokortti. Jos on viikon reissussa, voi viikkokortilla matkustaa rajattomasti. Taksi ei todellakaan ole New Yorkin ruuhkissa se nopein matkustusväline.

New York -style: mekko ja lenkkarit

Pukeutumista on turha stressata, sillä se on hyvin rentoa ja eurooppalaista. Erona ehkä eniten se, että Nykissä kaikki kulkevat lenkkareissa, ihan joka paikkaan. Yleisin kesäasu naisilla on mekko ja lenkkarit. Vain yökerhoihin tarvitaan korkokenkiä. Ja muista, ettet pakkaa liikaa vaatteita, vaan jätä matkalaukkuun tilaa tuliaisille!

Keskuspuistossa fillaroimassa, takana julkkisten asuttama San Remo, mm. Bonon koti.

New York on kokemuksena niin valtaisa, että siinä on aihetta moneen tarinaan. Kun nyt alkuun pääsin, niin tulen jatkamaan New York -juttuja ainakin muutamien nähtävyyksien sekä hotelliesittelyn verran. Kertokaahan mitä muuta haluaisitte kuulla!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s