Tihuse – aikuisratsastajan paratiisi

Kuulin tarinoita pitkistä ja ihanista maastoratsastuksista Eestissä jo vuonna 2000. Seuraavana kesänä pääsin ensimmäistä kertaa vierailemaan Tihusen hevostilalla Muhun saarella. Paikka oli kaikessa aitoudessaan niin vaikuttava, että olen palannut sinne säännöllisesti viimeiset 15 vuotta. Ja tulen aina palaamaan.

Nyt kerron teille miksi ja paljastan samalla suomalaisten tätiratsastajien varjelluimman salaisuuden.

Muhussa kohtaa menneen maailman

Pienellä Muhun saarella tuntee saapuneensa entiseen aikaan – kuin toiseen todellisuuteen, jossa ajan kulku hidastuu. Kaikkialla avautuu luonto, rauha ja hiljaisuus.

Monet muhulaiset rakennukset ovat alkuperäisasussaan ja uusrakentamisessa on myös kunnioitettu vanhaa tyyliä ruokokattoineen ja kiviaitoineen. Ruoka on puhdasta ja luonnollista, omassa maassa kasvatettua.

Tihusen tilan uusi päärakennus.

Kaikessa heijastuu vahva perinteiden kunnioittaminen, mikä on ehdottomasti Muhun ja viereisen Saarenmaan matkailuvaltti.

Tihusessa kasvatetaan eestinhevosia

Tihusen hevostilan omistaa Martin Kivisoo, joka kasvattaa eestinhevosia ja isännöi viime vuosina kovasti laajentunutta matkailu- ja majoitustoimintaa. Eestinhevonen on hyvin luonnollisena säilynyt rotu, joka on rauhallinen ja varmajalkainen, sopien erinomaisesti juuri maastoratsastuksiin.

Tila on auki ympäri vuoden ja maastoon pääsee kaikkina vuodenaikoina, sillä osa hevosista hokitetaan talveksi. Tihuse tarjoaa majoitusta täysihoidolla sekä ratsastusta juuri sen määrän kuin vierailija haluaa.

Eestinhevosia ja satulavarasto pihapiirissä

Martin on erittäin perehtynyt Muhun historiaan ja kertoo suomeksi todella mielenkiintoisia tarinoita entisen museonjohtajan intohimolla.

Ratsastusreittejä nähtävyyksille

Maastoratsastusreittejä on Muhun saarella kymmeniä eri mittaisia ja niistä löytyy jokaiselle sopivia. Picnic-lounaan sisältäviä kokopäiväretkiäkin on useampia. Aloittelijan kannattaa kokeilla 1-2 tunnin reittejä, sillä päiväretket vaativat ratsastajalta jonkin verran osaamista ja kuntoa, koska niihin sisältyy suomalaisittain pitkiä ravi- ja laukkajaksoja. Kaikki retket ovat omalla tavallaan ihania!

Retkillä tutustuu Muhun luontoon sekä historiallisiin nähtävyyksiin. Hevosen selästä näkee kauas, joten olen päässyt vuosien varrella bongaamaan erilaisia villieläimiä ketuista peuroihin. Ystäväni ovat nähneet jopa villisikoja.

Päiväretkillä pääsee halutessaan tutustumaan esimerkiksi keskiaikaiseen Koguvan kylään, Pädasten kartanoon, Linnoitukseen tai Voisaareen, jossa nuoret hevoset laiduntavat.

Lounaslaidun Koguvan kylässä

Muhusta löytyy myös todella paljon vanhaan eestiläiseen luonnonuskontoon liittyviä paikkoja, kuten seitsemän tien risteys, liukukivi ja toivumuslähde.

Turismi muuttaa Muhua

Saari on 15 vuoden aikana kehittynyt ja muuttunut sen myötä, kun turistit ovat löytäneet sen. Enää Muhu ei ole pelkkä läpikulkureitti Saarenmaalle.

Näin ollen uusia majataloja ja yksityisomistuksessa olevia huviloita on rakennettu vuosi vuodelta lisää. Suomalaisiakin saarelta jo löytyy, mm. Sikke Sumari harjoittaa majoitustoimintaa Muhun saarella. Ja upeassa Pädasten kartanossa toimii luksushotelli sekä Eestin parhaimmaksi äänestetty fine dining -ravintola. Koguvan kylästäkin löytyy nykyään trendikahvila Kunstitall.

Taidekahvila Kunstitall Koguvan kylässä

Ratsastusreitit vaihtelevat vuosittain sen mukaan miten uusien maanomistajien kanssa saadaan sovittua teiden käytöstä. Harmi kyllä uskomattoman upeat merenrantareitit ovat tästä syystä vähentyneet.

Tätiratsastajien paratiisi

Aikuisratsastajat ovat Tihusen suurin asiakasryhmä ja erityisesti suomalaiset naisryhmät. Saksalaisia olemme myös kohdanneet usein ja joskus ruotsalaisiakin. Tieto Tihusesta siirtyy suusta suuhun ja kanta-asiakkaiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

Ei ihme, että tätiratsastajat palaavat uskollisesti, sillä Tihuse tarjoaa juuri sitä, mitä aikuisratsastaja haluaa – ihania ja luotettavia hevosia, vaihtelevia vaelluksia, vauhdinhurmaa, hyvää kotiruokaa. Sauna ja hierontakin järjestyvät päiväreissun kruunaajiksi.

Tihusessa ei ole istuntaa korjaavia ratsastuksenopettajia – täällä nautitaan isolla pensselillä, eikä hiota yksityiskohtia. Enempää ei voisi aikuisratsastaja toivoa.

Vanha aita kohtaa uuden talon

Oma porukkani on hitsautunut yhteen vuosien varrella ja koostuu samanhenkisistä, pitkiä ja vauhdikkaita reissuja arvostavista naisista. Voimme luottaa siihen, että kukaan meistä ei valita, vaan pysyy vauhdissa mukana, vaikka litimärkänä tai peffa mustelmilla. Emme myöskään ota mukaan aviomiehiä tai lapsia, sillä tämä on juuri meidän juttumme. Täydellinen irtiotto perheistä ja arjesta.

Olen nähnyt Muhussa kevään, kesän sekä syksyn, joten talvinen hankiratsastus olisi vielä syytä kokea. Kaikissa vuodenajoissa on puolensa, mutta kesäkuun alku oli tänä vuonna erittäin kaunis ja lämmin. Ratsastin ensimmäistä kertaa elämässäni rehevästi kukkivalla pellolla, kuin kukkameressä!

Tervetuloa Tihuseen!
Tervetuloa Tihuseen!

Miten perille?

Suomesta pääsee Muhuun aika helposti, mutta matkoihin menee puoli päivää suuntaansa. Viikonloppuun kannattaa siis lisätä yksi extrapäivä, jos mahdollista. Matkat kulkee helpoiten omalla autolla, mutta Tallinnasta lähtevällä bussillakin pääsee perille.

Matka sujuu autolautalla Tallinnaan, siitä noin 150 km ajo Pärnun suuntaan Virtsun satamaan, josta 20 min. lauttamatka Muhun saarelle ja vielä 5 min. ajomatka Tihusen pihaan. Liput kannattaa varata netistä.

Tihusen majoitusvaraukset kannattaa tehdä ajoissa. Henkilökunta palvelee suomeksi, yhteystiedot: http://www.tihuse.ee

Mainokset

2 Comments Lisää omasi

  1. Hekku sanoo:

    Hei, mäkin olin juuri Tihusessa -oltiinkohan samana viikonloppuna?! No mutta, ihanaa oli jälleen kerran (mulla vasta kolme käyntiä vyön alla…), ja saari näytti parastaan. Me kahlasimme rantavedessä ja -mudassa, varsat pomppivat vedessä innoissaan 😀

    1. kotoapoistuja sanoo:

      Oho, saatoimmeko olla samaan aikaan? Olimme Tihusessa kesäkuun ekana viikonloppuna pe-ma. Kävimme perjantaina parin tunnin reissulla ja lauantaina uudella päiväretkellä Linnoituksella. Sunnuntaille olin toivonut Voisaarta, mutta ssäätiedotusten mukaan oli luvassa sadetta ja jopa ukkosta, niin päädyimme suojaisempaan retkeen Koguvaan. Ja paluumatkalla kastuimmekin, mutta ukkosta ei onneksi tullut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s