Kaiken takana on futismutsi

Olen tyrmistynyt kalenteristani, mikä on ollut koko kesän ja syksyn tupaten täynnä. Ehdin juuri ja juuri käydä töissä, mutta illat ja viikonloput ovat kaikki buukattuja.

Kalenterimerkinnöissäni toistuu kaksi vaihtoehtoista sanaa: futistreenit tai futispeli. Ja minä en siis todellakaan pelaa futista. Mutta olen futismutsi.

Futismutsi on kone

Futismutsi herää aina lauantaisinkin klo 7, koska treeneissä pitää olla 8.45. Ellei sitten ole oman joukkueen turnauslauantai, jolloin futismutsi on edellisiltana leiponut yömyöhiin mokkapaloja ja menee pystyttämään buffan klo 8.

Sunnuntaina futismutsi herää kello 5, jotta ehtii ajaa Tampereelle, Turkuun tai jopa Poriin, koska jalkapallo. Futismutsilla on aina oma kahvitermari mukana, jotta hän pysyy hereillä ja lämpimänä, säässä kuin säässä.

Maanantaina futismutsi päivittää pelitapahtumia Jalkkis.nettiin ja lähettelee infoviestejä jalkapallojoukkueen vanhemmille. Futismutsi on joutunut jalkapallojoukkueen johtajaksi, koska kukaan muu ei ole suostunut, eikä ilman johtajaa ole joukkuettakaan.

Futismutsi on organisoinnin kuningatar, hän vie aamulla pelaajan, futisrepun ja eväät tarhaan, syöksyy sinne suoraan töistä ja vie vastustelevan eskarilaisen futiskentälle. Futismutsi tietää, että kun eväät on syöty ja nappikset saatu jalkaan, alkaa ipana viihtyä. Treenien jälkeen futismutsi vaappuu kotiin tarharepun, futisrepun, läppärilaukun, käsilaukun ja kauppakassin kanssa. No niin, osaatte jo kuvitella miten loppuviikko jatkuu.

Onneksi on myös futisfatsi, sillä futaajia on kaksi. Ja onneksi isompi futaajista osaa kulkea menomatkat treeneihin itse. Mutta iltapimeällä on poika haettava Töölöstä.

Välillä tuntuu epäreilulta, että elämä on täynnä jalkapalloa, urheilulajia, josta futismutsi ei välttämättä ymmärrä mitään, vaikka on seisonut kentän laidalla jo monta vuotta. Tämä futismutsi ei osaa selittää mikä on paitsio, koska häntä ei oikeastaan kiinnosta. Hän on aina ollut kiinnostunut kirjallisuudesta, eikä lainkaan urheilusta.

Mutta onneksi riittää, että hän hoitaa huoltohommansa – kuljettaa, kannustaa, syöttää, pyykkää, leipoo jne. Futismutsi on kone.

Onko harrastusrumba tarpeellista vai järjetöntä?

Usein mietin onko tässä mitään järkeä? Minun lapsuudessani 70-luvulla ei lapset harrastaneet, tai ainakaan meitä ei kuskattu harrastuksiin. Vanhemmat tekivät omia juttujaan ja lapset omiaan. Leikkivät pihaleikkejä tai maleksivat jossakin porukalla. Iltaisin katsottiin vanhempien kanssa yhdessä televisiota. Nyt sitä ei ehdi katsomaan enää kukaan.

Kun tarkemmin mietin, näen sen järjen pilkahduksen. Ehkä se, etten itse lapsena harrastanut mitään säännöllisesti, teki minusta ajautujan, jolla ei ollut selkeää opiskelutavoitetta tai urasuunnitelmaa. Useita asioita jäi nuorena yrittämättä, ehkä siksi, ettei vierellä ollut päämäärää kohti kannustavaa, mukanaelävää aikuista. Jos itse pystyn olemaan lapsilleni sellainen, se voi olla kova juttu.

Ja toinen järkinäkökulma on aika. Kun nyt katson viisi vuotta taaksepäin, olivat lapseni pieniä palleroita. Seuraavan viiden vuoden jälkeen voi olla, ettei futismutsin palveluksille ole enää näin kovaa kysyntää. Jos nyt saan annettua lapsilleni aikaa, opetettua heille terveen elämäntavan ja hyvän itsetunnon sekä nuorisoiässä pidettyä heidät poissa pahanteosta, niin se varmasti maksaa itsensä korkoineen takaisin. Ja viisi vuottahan menee nopeasti, niin kuin jo hyvin tiedän.

Ja onhan se kolmaskin syy – yhteisöllisyys ja ihmiset. Futismutsina saan olla osa yhteisöä ja tutustua uusiin ihmisiin, joista olen löytänyt itselleni futismutsiystäviä. Niin, yhteisten kiinnostustenkohteiden kauttahan ne kaverit useimmille löytyvät ja sekin on ihan hyvä syy tukea lasten harrastuksia.

Ehkä futisvanhemmuudessa on lopulta paljonkin järkeä. Kunhan vain muistaa välillä laittaa futismutsiviitan narikkaan ja tehdä jotain aivan omaa juttua.

Lähdenpä siis tästä pakkaamaan huomista futisreppua. Ja yritän katsoa panostani investoinnin näkökulmasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s